Protėvių takai ir pratakai

Protėvių takai ir pratakai

Asvejos ežeras – istorinis jo vardas Alka – kupinas paslapčių. Pastaraisiais metais archeologai rytinėje ežero dalyje, dugne, rado luotų su aukomis dievams ir mirusiesiems. Toje pačioje vietovėje išliko ir pilkapių, būta šventojo miško. Žygio dieną į Asvejos ežerą dairysimės nuo šiaurinio kranto (nebent būtų gili žiema ir saugu vaikščioti ledu), atidžiai seksime protėvių takus ir ežerus sujungiančius pratakus. Vienas iš jų turi unikalų Veliuonėlės (slaviška forma – Velianka) vardą, o vietos ryšį su vaizdiniais apie mirusiųjų pasaulį patvirtina IX–XII a. būdingi pilkapiai – lietuvių genties kapai.

Žygio dieną aplankysime (eilės tvarka): Veliuonėlės pilkapius ir tą patį pavadinimą turintį, dvi Asvejos ežero dalis sujungiantį prataką, gilų įspūdį paliekantį Žingių pilkapyną, Karpakėlio ąžuolą, Alkos šventvietę to paties vardo gyvenamojoje vietovėje, Kaušelio ežerą, Baluošos piliakalnį.

Žygis prasidės 10 val. prie istorinio Purviniškių girininkijos pastato. Mūsų laukia apie 13 km atstumas pėsčiomis; pabaiga numatyta apie 16 val. (sugrįšime į pradžios tašką; jeigu miške bus gilus sniegas, žygikelį trumpinsime).

Vedlys – Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto archeologas, prof. dr. Vykintas Vaitkevičius.

Bilieto kaina – 20 eurų asmeniui (vaikams iki 12 m. bilietų pirkti nereikia).

Bilietai: https://www.vykintokeliai.lt/.../Prot%C4%97vi%C5%B3-takai...

Kilus klausimų kreipkitės telefonu 8 699 34637, el. paštu [email protected] arba Facebook žinute paskyroje Vykinto keliai.

Viršelyje - Alkos viensėdis Asvejos (Alkos) ežero pusiasalyje (Gyčio Grižo nuotrauka)

20.00 €
Sausio 20 d. 10:00 - 13:00