Perkūno žygis

Perkūno žygis

Žygis į didžiausią Asvejos regioninio parko aukštapelkę - Padubingės pelkę.
Perkūno ir pelkių garbei.

Vasaris užtvirtina pusiaužiemį, žiemos pabaigos pradžią, ateinančius šiltesnius orus, atlydi, pavasarį.
Susidūrusios šilto ir šalto oro masės jau gali sukelti atmesferinius reiškinius – perkūniją. Gamtoje vykstantis lūžis – užsimezganti pradžia, budina naujam gyvenimo ratui. Vasaris (paVasaris – Vasara) rodo šilto laikotarpio atėjimą, šviesos ir šilumos apraišką, o viso to ženklas – nemarioji ir visad at(si)naujinanti Gabija, Perkūno dukrelė, kuri išreiškia savo galią, kūrybą Ugnimi, liepsnoje, žvakėje, kurios ir būdavo liejamos (ne tik) PerKūno dieną - vasario antrą.

Pelkė, bala, raistas, plynia, duburys, tyruliai, lieknas, durpinyčia, valka, klanas, klampynė, kimsas, praplaiša, palios, liūnas, piaunis, plovas, kirba, burlungis – gamtinės nuolat įmirkusios ekosistemos su savita drėgmę mėgstančia augalija ir dažnai specifine gyvūnija. Nors pelkės nepasižymi didele gyvūnijos ir augalijos įvairove, jos yra namai kai kurioms rūšims, prisitaikiusioms gyventi būtent tokiose ekosistemose. Jau penkiasdešimt vieneri metai kai 1971-aisiais vasario 2 dieną Irano mieste prie Kaspijos jūros – Ramsare, buvo pasirašyta tarptautinė pelkių ir seklių vandenų apsaugos konvencija, ją sutrumpintai vadina tiesiog Ramsaro konvencija. Jos tikslas – išsaugoti svarbiausias Žemės šlapynes (pelkes, ežerus, upių slėnius ir deltas, lagūnas ir kt.), kurios svarbios vietovės ar regiono ekosistemoms, pasaulio klimatui, vietos žmonių gyvenamo sąlygoms.

Tad pelkių, viduržemio-paVasario, Perkūno dienų proga susitiksime susipažinti su pelkėmis iš arčiau, papasakosime apie pelkes, kuo jos svarbios, įdomios ir žengsime į Purviniškių telmologinį draustinį, kur patirsime aukštapelkės žieminę dvasią, tylos ir ramybės aplinką, pasiskinsime gailių, pušų spyglių arbatai išsivirt. Išbridę iš pelkės, eisime į mišką užsikurti ugnelę, padainuosime dainų, sutartinių Perkūnui, Gabijai, Austėjai; pasiklausysim pasakų ir pasakojimų apie šių vietovių istoriją, gyvenusius žmones, jų papračius; išsikepsime ką nors skanaus ant ugnies...

Tad pasiimkite ką kepti, džiugią nuotaiką, antras poras kojinių, kelnes, guminius batus.

Nerekomenduojame šios žygio mažiem vaikam ar tiem, kurie tikisi lengvo prasiėjimo takeliais, nes lipsim pelkės kupsteliais. Jei oro sąlygos, aplinkybės leis, tai žygiuosime apie 6-7km. įvairiu paviršiumi.

Vasario 3 dieną, pradžia 11 val., susitinkame Asvejos regioninio parko lankytojų centre, Radvilų g. 1, Dubingiuose.
Kaina: 5 eurai - įsigyję parko lankytojo bilietą prisidėsite prie parko infrastruktūros gerinimo, gamtos priežiūros.
Registracija: https://forms.gle/ERt8p3RU7anKzrCy7
Tel. pasiteirauti: +370 626 53014

Ps. žygis vyks, jei susidarys 9 žmonių grupė

5.00 €
Vasario 3 d. 11:00