Naktis etnokosmologijos muziejuje

Naktis etnokosmologijos muziejuje

Šiais metais Lietuvos etnokosmologijos muziejus jus kviečia prisiliesti prie kosmoso! Tik patirdami mus supantį pasaulį galime mokytis ir augti. Šį kartą kviečiame jus patirti kosmosą ir kartu su mumis išplėsti savo pažinimo ribas. Ši muziejų naktis mūsų muziejuje bus išskirtinė – edukacijos, ekskursijos, dangaus stebėjimas. Norime jums suteikti galimybę patirti tai, ką muziejuje turime įdomiausio.

Muziejaus naktį atidarysime kartu su doktorantu ir astrofiziku Aidu Sadausku, kuris paskaitos „Gyvenimas už Žemės ribų“ metu, lankytojams papasakos apie tai, kaip atrodytų žmogaus gyvenimas palikus Žemės atmosferą, su kokiais iššūkiais susidurtume ir kas galėtų padėti mums ten išgyventi. Mūsų planetos ateitį gaubia nežinomybė, todėl kviečiame kartu pasvarstyti, kaip atrodytų gyvenimas Mėnulyje ar net Marse!

Šį karta kviečiame ne tik išgirsti, bet ir patirti. Muziejaus edukatorių komanda paruošė tris išskirtines edukacijas, kurios bus pritaikytos mažiesiems ir kiek didesniems. Mažuosius muziejaus lankytojus kviesime keliauti kur kas toliau už Saulės sistemos ir patyrinėti egzoplanetas. Edukacija „Mano svajonių egzoplaneta“, kurios metu kartu susipažinsime su šiomis, itin mažai ištirtomis, mūsų visatos gyventojomis, o po to bandysime kartu įsivaizduoti, kaip galėtų atrodyti ta tolima, dar niekieno nepažinta, svajonių egzoplaneta. Kol mažieji pieš įsivaizduojamas ir tolimas planetas, kitus pakviesime į edukaciją „Egzoplanetų paieškos metodai“, o čia jau praktiškai galėsite išbandyti tolimųjų planetų paieškas. Deja, erdvėlaivių, kurie mus ten nuskraidintų, dar neturime, tačiau astronomijos žinios ir šiuolaikinės technologijos mums leidžia atrasti labai tolimus dalykus ir be erdvėlaivio. Apie tai jums ir papasakosime. Kitos edukacijos „Lėtūnai – nesunaikinami vandens meškučiai“ metu dalyviai turės galimybę pažvelgti pro mikroskopą į itin mažus vandens gyvūnus, kurie dėl išskirtinių savo savybių jau buvo auginami kosmose. Tikrai ne kas dieną galite susipažinti su gyvūnu, kurio plika akimi pamatyti galimybės neturėtumėte.

Žinoma, kokia naktis etnokosmologijos muziejuje be nepakartojamų ekskursijų – „Etnokosmologija – ryšiai su kosminiu pasauliu“. Čia jūsų laukia nepakartojama muziejaus požeminė galerija ir įtraukiantis ekskursijų vadovo pasakojimas nuo pirmųjų astronominių atradimų iki šių dienų technologinių galimybių ir kosmoso ateities.

Labiausiai skubančius kviesime apsižvalgyti iš 32 metrų apžvalgos aikštelės. Muziejus yra nepaprasto grožio Labanoro regioniniame parke, todėl iš aukštai matysite miškus ir ežerus, dėl kurių Molėtai ir yra garsūs. Nors rajone ežerų turime apie 300, tačiau bent dalį jų galėsite išvysti pakilimo metu!

Deja, vieno dalyko pažadėti jums negalime, tam reikės giedro dangaus. Jeigu mums pasiseks ir dangus virš Kulionių sužibs nakties žvaigždėmis, garantuojame lauko teleskopą, kuris leis iš arčiau apžiūrėti naktinio dangaus grožį. Apie šią veiklą tiksliau informuosime dieną iki renginio.

Renginio programa:
20.00 Aido Sadausko paskaita „Gyvenimas už Žemės ribų“ (registracija į paskaitą privaloma, vietų skaičius ribotas)
Ekskursija „Etnokosmologija – ryšiai su kosminiu pasauliu“ 21.00, 21.30, 22.00, 22.30 ir 23.00 (ekskursijoje dalyvauti gali iki 30 asmenų, todėl išankstinė registracija būtina)
Pakilimai į apžvalgos aikštelę nuo 21.00 iki 22.00
Edukacija „Mano svajonių egzoplaneta“ 21.00, 22.00, 23.00*
Edukacija „Egzoplanetų paieškos metodai“ 21.00, 22.00, 23.00*
Edukacija „Lėtūnai – nesunaikinami vandens meškučiai“ 21.00, 22.00, 23.00*
* 23.00 edukacijos vyks tik esant blogoms oro sąlygoms ir nevykstant lauko teleskopo stebėjimams
Lauko teleskopas nuo 23.00 iki 00.00 (esant palankioms oro sąlygoms – giedram dangui)

Registracija į paskaitą ir ekskursiją „Etnokosmologija – ryšiai su kosminiu pasauliu“ tel.: +37061520688.

Dalyvaudami renginyje sutinkate, kad jūsų nuotraukos bus viešinamos muziejaus socialinėse medijose ir puslapyje.

Renginys yra Europos muziejų nakties programos dalis. Renginių programos ieškokite adresu muziejunaktis.lt. Europos muziejų nakties organizatoriai – ICOM Lietuva ir Lietuvos muziejų asociacija.

Nemokamas
Rytoj